top of page
  • Zakari Young

Як вибрати курси інтернет-маркетингу?

У наше століття інфо маркетологів знайти відповідні курси інтернет-маркетингу не так-то просто. Будь-хто, хто розкрутив свій инстаграм до 10к, вважає себе гуру диджитал і рветься навчати інших. Сфера розвивається, і кращі курси по інтернет маркетингу від поганих так відразу і не відрізниш. Як бути? Шукати відгуки, наводити довідки про викладачів або просити пробне заняття?

Давайте розберемося разом - ось вам невелика, але корисна пам'ятка від Onpage School.

1. Освітній досвід в digital marketing

Подивіться, як давно школа інтернет-маркетингу веде свою діяльність і скільки маркетологів вона випустила. Неповоротких гігантів на ринку доки немає - тому чим досвідченіше, тим краще. Адже експертиза і практика викладання курсів інтернет-маркетингу на працьовується як мінімум 2-3 роки. Скоростиглі онлайн-університети і курси з'являються і зникають, їх усіх об'єднує несистемний підхід і відсутність гарантії якості. Коли процес навчання відлагоджений і справно працює, зануритися в інтернет-маркетинг значно простіше.

2. Курси інтернет-маркетингу : баланс дисциплін

Друге, на що варто звернути увагу - програма навчання. Тут важливий баланс дисциплін. Їх повинно бути не менше 10, оскільки онлайн-інструментарій досить великий. Розуміння інтернет-маркетингу неможливе без знайомства з анатомією веб сайту, SEO, SMM, контекстною рекламою, email- розсилками, веб-аналітикою, контент-маркетингом і диджитал стратегією.

Також важлива однакова тривалість кожного модуля. А то буває, що 80%часу відводиться одній темі, а інші - галопом.

На деяких курсах по інтернет-маркетингу великий список тим обіцяють розкрити всього за два дні. Почути - почуєте, але не оволодієте. З іншого боку, навчатися рік теж не має сенсу: тренди і функціонал в інтернеті нестримно змінюються, знання і навички швидко застарівають. Тому ідеальний формат - інтенсивне щоденне навчання впродовж місяця, а потім - у бій.

3. Якість викладачів-експертів

Хто і як викладає не менш важливо, чим самі дисципліни. Для повноцінного занурення в інтернет-маркетинг необхідно вчитися у кращих практиків - будь то фахівець з Google Ads або оптимізації сайтів. Проте поширена проблема, коли викладач на безкоштовних курсах інтернет-маркетингу є справжнім експертом, але при цьому не вміє ясно і лаконічно доносити інформацію. З таким навчанням каші не звариш.

Вивчіть профіль наставника, публікації в ЗМІ, досвід викладання. У яких компаніях або агентствах і на яких посадах працюють спікери: так ви зможете скласти думку про "якість експерта". Проте, якщо усі викладачі з однієї компанії - це поганий знак, оскільки на курсах по інтернет-маркетингу важливий різнобічний досвід.



4. Диплом інтернет-маркетолога

Інтернет-маркетинг в Україні - галузь молода. У університетах такої спеціальності доки немає, державних дипломів теж немає. Будь-хто може надрукувати і видати сертифікат про закінчення, але чи буде він мати вагу і практичну значимість? На що у такому разі дивитися, якщо ця не класична освіта?

Зверніть увагу, хто засновники школи. Визнаний digital- експерт - вже добре, міжнародні авторитети рівня Google і Facebook - відмінно, програма навчання з європейською акредитацією - чудово! Якісний бренд курсів інтернет-маркетингу таку інформацію ніколи не ховає, вона завжди доступна.

5. Аккаунти в соціальних мережах

Подивитися як виглядає сторінка організатора курсів в Facebook. Мало підписників, тобто не більше 1000? Значить, курси зовсім "зелені". Чи школа не дружить з соціальними мережами, тоді як цей динозавр збирається вчити маркетингу? Вивчіть стрічку постів, адже це дзеркало школи і по них можна упевнено судити про якість програм навчання. Не сподобався соц.аккаунт - краще не вчитися там.

6. Відгуки про курси інтернет-маркетингу

Не останню роль грають відгуки про школу і її курси. Дивіться на оцінки треба обережно - якщо вони занадто "солодкі", то писалися на замовлення. Краще пошукайте їх в Facebook: тут реальні люди, вони на пишуть тільки реальні справі. Деяким з них можна поставити уточнювальні питання, швидше за все вам дадуть відповідь, головне не соромтеся.

7. Вартість навчання

Низькі ціни люблять всі. Але коли мова заходить про професійні курси по інтернет-маркетингу, варто замислитися: чи можна отримати якісну освіту за безцінь? Навряд чи. Судіть самі, чим нижче ціна на курс, тим "дешевших" наставників рекрутуватиме школа. Інший варіант здешевлення, яким користуються агрегаторы курсів, - продаж застарілого заняття в онлайні. Тому що регулярно оновлювати програму і студійний запис не вигідно.

Про постійні і мега-знижки і говорити нічого: остання соломинка, коли притягнути більше нічим. Такі курси інтернет-маркетингу краще обходити стороною.

8. Наявність підписаного договору

Договір - ваш гарант якісної послуги. Без підписаного договору про будь-які претензії можна забути. Якщо курси інтернет-маркетингу підкріплюють знання договором, вона бере на себе зобов'язання і гарантує їх виконання. Чим він детальніший, тим краще - бажано переконатися, що в договорі прописані усі теми і їх тривалість в годиннику. Буває, що організатор несподівано змінює програму по ходу п'єси або непомітно жонглює годинами.

9. Денне навчання або онлайн

Вже нікого не здивуєш, що вчитися можна в метро, на дивані з чаєм, та і взагалі де завгодно. Так, зручно, але радимо розбудити в собі консерватора і придивитися до денного навчання на курсах інтернет-маркетингу. По-перше, особисте спілкування з викладачем і вчасно поставлене питання поставить все на свої місця у вашій голові. До початку заняття і в перервах ви можете проконсультуватися за власним проектом, це дуже цінно. По-друге, нетворкинг і зв'язки. Зазвичай в групі збираються фахівці з різних сфер і ринків : тут знаходять нову роботу, клієнтів і партнерів, тестують продуктові гіпотези. По-третє, змусити себе вчитися удома дуже важко, майже неможливо. Хоча якщо ви далеко від міста, іншого варіанту немає і краще вчитися онлайн, чим залишатися за бортом диджитал-маркетинга, що спливає від вас.

Пам'ятайте, що якщо вам не сподобалося хто і як вас навчає, ви у будь-який момент маєте право розірвати договір і зажадати повернення повної суми аргументувавши свою претензію. Ось вона, сила документу!

10. Секретні робочі матеріали

Навчання пройде, а знання і навички повинні залишитися, точніше закріпитися у вас. Звичайно, без практики і повторення вони забуватимуться. Тому важливо, щоб школа надавала усі презентації і робочі зошити після навчання. Безкоштовно, адже ви за це вже заплатили.

Краші курси інтернет-маркетингу піклуються про те, щоб доступ до наставників залишався і після закінчення курсу. Одного разу подружившись з ними ви набудете надійних партнерів для ваших проектів в інтернеті, зможете отримувати нові кейси і лайфхаки майже щодня.

А це фактично продовження навчання від професіоналів, але вже безкоштовно!

Вибираючи курси по інтернет-маркетингу, проставте бали за цими критеріями і сміливо вирушайте на навчання до лідера рейтингу. А якщо ним стане школа маркетингу onpage.school - сміливіше знайомтеся з розкладом і реєструйтеся.

bottom of page